Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017

Μόνα Σαββίδου Θεοδούλου

Στέλιος Παπαντωνίου, ΜΟΝΑΣ ΣΑΒΒΙΔΟΥ ΘΕΟΔΟΥΛΟΥ
12+2       ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΗ ΚΑΤΩ ΙΤΑΛΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΣΙΚΕΛΙΑ
Μια επίσκεψη στην Κάτω Ιταλία και Σικελία ενέπνευσε τη Μόνα Σαββίδου Θεοδούλου τα ποιήματα αυτής της συλλογής.
Με στίχους ή επιγραφές στη διασωθείσα γλώσσα ως μόττο της συλλογής και των ποιημάτων μεταλαμβάνουμε αυτούσια της γεύσης του πολιτισμού της περιοχής.
Επισκέπτης που εκφράζει τη γενικότερη αίσθηση της ομάδας, η ποιήτρια γεωγραφεί το χώρο συνυφασμένο με τον πολιτισμό μέσω της πλούσιας γνωστικής ευαισθησίας της.
Το κάθε τοπίο είναι ένα γεωγραφικό και πολιτισμικό στίγμα στον παγκόσμιο χάρτη με διανοίγματα ιστορικά στο χρόνο, στη θρησκεία, στο μύθο και γενικά στη δημιουργία του ανθρώπου. Κρυμμένη η ποίηση ανιχνεύεται στους ναούς, στις πανηγύρεις και σαγηνεύεται από την ποιήτρια μέσω σημαντικών σφραγίδων του πολιτισμού που καταλήγουν σε φιλοσοφικές συλλήψεις λακωνικά εκφρασμένες.
Χειρονομίες απλές, συνηθισμένες, εικονίζονται σε μεγεθυντικό και εξωραϊσμένο καμβά. Η σύζευξη αρχαίου και νέου στις εκφάνσεις της γλυπτικής και της μυθολογίας, η πλοκή σε ιστορικά νήματα και εγκλήματα, στιγμές αθανατισμένες στο μάρμαρο ή στο χαλκό, αναδεικνύουν την αξία της τέχνης και της γλώσσας.
Χαρακτηριστικά ήθη των ανθρώπων, κάποτε δείγματα προς αποφυγήν, απόηχοι άλλων ιστορικών ποιημάτων σοφών γερόντων ταξιδεύουν με την ποιήτρια και τους συνταξιδιώτες της, όλους εμάς τους αναγνώστες.
Είναι τόσο πλούσια η σκευή της Μόνας και η συνδυαστική της δύναμη τόσο πρωτότυπη. Και όμως δεν ξαφνίζει απότομα, γιατί γνωρίζει πώς να εκφέρει με ευγένεια το μεστό λόγο της.
Ο κάθε τόπος πλήρης διασήμων του πνεύματος, της επιστήμης ή της τέχνης, από αρχαιοτάτων χρόνων, κοσμεί ουσιαστικά την ποίηση.
Στην Ιστορία γράφτηκαν μοναδικές στιγμές, η ποίηση όμως μπορεί να δίνει διεξόδους στον ποιητή να εμβιώνει και αναβιώνει το στιγμιαίο, καταθέτοντάς το στην αιωνιότητα.
«Ήδη αισθάνομαι από καιρό
Ότι αυτά που συλλογίζομαι
Και ποθώ
Προβάλλονται μπροστά μου
Και χάνω τη διαφορά.
Τα έζησα
Ή ήθελα να τα ζήσω;»
Το γνήσιο ενδόμυχο ερώτημα του γνώστη επισκέπτη ποιητή.

Μια ποιητική συλλογή καλοτάξιδι, που ταξιδεύει τους Πανέλληνες με τον πανάρχαιο εθνικό κορμό και πολιτισμό.