Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017

Περί ελευθερίας

Περί ελευθερίας ολίγα
Στέλιου Παπαντωνίου

Ο άνθρωπος στο θέμα της  ελευθερίας του τοποθετείται ολόκληρος, γιατί ολόκληρος απαιτεί να είναι ελεύθερος. Η ελευθερία δεν είναι θέμα κινήσεως μόνο, μετατόπισης στο χώρο, όπως περίπου η λέξη σημαίνει (από το ρήμα ελεύσομαι- θα έλθω που υποδεικνύει ελευθερία κινήσεων). Η μετατόπιση στο χώρο μπορεί να είναι ενστικτώδης, αλλά για τον άνθρωπο είναι συνειδητή, σκόπιμη, πράγμα που προαπαιτεί νόηση και βούληση, σκέψη και θέληση (βούλομαι και βουλεύομαι θέλω και σκέφτομαι).
Μερικοί νομίζουν πως μπορούν να παρασύρουν τον άνθρωπο και να τον πείσουν να δεχτεί όρους ζωής απαράδεχτους για πραγματικούς ανθρώπους, προτείνοντάς του απλώς την οικονομική του ανάπτυξη.
Νομίζουν πως έτσι θα τον δελεάσουν για να πει, ναι, δέχομαι μια υποδουλωτική για μένα, μειωτική των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μου λύση στο πρόβλημα, αφού θα έχω την οικονομική ανάπτυξη. Με τα λεφτά όλα αγοράζονται.!!!

Και ο προτείνων και ο αποδεχόμενος τέτοιες εισηγήσεις αποδεικνύει το ελλειμματικό του ανθρώπου. Κοινώς, δεν είναι ολοκληρωμένος άνθρωπος.