Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017

Γενική επισκόπηση

Γενική επισκόπηση
Στέλιος Παπαντωνίου
Τώρα, τι κατάντια είναι και αυτή να λέει κανείς  ότι οι Έλληνες της Κύπρου φταιν για όλα: ή η Βουλή της Κυπριακής Δημοκρατίας, γιατί αποφάσισε τι θα διαβάζεται ή τι θα γιορτάζεται στα ελληνικά σχολεία μας κι έτσι έδωσε την αφορμή στον Ακκιντζί να τα παρατήσει. Είναι μακρύς ο δρόμος της σύγχυσης.
Κι ο συλλογισμός προχωρεί: αφού δεν γίνονται συνομιλίες, μας αφήσατε τον τουρκικό στρατό στο νησί. Πότε δόθηκε ένδειξη πως ο τουρκικός στρατός θα φύγει από το νησί; Δηλώσεις Ακκιντζί και άλλων τουρκοκυπρίων πολιτικών εκφράζουν την πίστη τους στην παραμονή τουρκικών στρατευμάτων, εγγυήσεων, δικαιωμάτων επεμβάσεως όποτε νομίζουν πως κινδυνεύει κάτι τουρκικό. Ο αξέχαστος Ερντογάν μας είπε τελευταία να του δώσουμε τον Πύργο, να κάμει το στρατόπεδό του, για να έχει βάσεις στην Κύπρο όπως η Αγγλία.
Πώς, ύστερα από  όλα αυτά εξάγεται το συμπέρασμα ότι με τη διακοπή των συνομιλιών είμαστε οι ίδιοι και υπαίτιοι του ότι ο τουρκικός στρατός δεν εξαφανίζεται από το νησί;
Αν δεν συμφωνούμε μεταξύ μας σε βασικές παραδοχές, δε θα τα βρούμε ποτέ.
Πρώτη αρχή, η Τουρκία σχεδίασε να ξαναϋποδουλώσει την Κύπρο για τους δικούς της ιμπεριαλιστικούς  και απάνθρωπους, αντιδημοκρατικούς λόγους κι αυτό το σχέδιο θέτει σε εφαρμογή από τη δεκαετία του 1950. Κάτω από αυτό το φακό ερμηνεύονται τα πάντα οπότε οποιαδήποτε πολιτική διάσωσης του κυπριακού ελληνισμού είναι σωστή, ειδ’ άλλως συμβάλλει στην επιτυχία των τουρκικών σχεδίων.
Ο όποιος εκπρόσωπος των τουρκοκυπρίων είναι πιόνι της τουρκικής κυβέρνησης. Αν δεν ακούν τα’ αφτιά του τι λέει το στόμα του, σύντομα η μητέρα των πατρίς βρίσκει τρόπος και τούτο κατορθώνεται. Υπακοή σ’ αυτόν που τον πληρώνει ή ο σκύλος εκεί που τρώει υλακτεί.
Ο τουρκικός στρατός δεν φεύγει ούτε με συνομιλίες ούτε με κολακείες. Η Τουρκία θέλει να έχει στη διάθεσή της την Κύπρο και να την χρησιμοποιεί κατά τις ορέξεις της.  
Οι έποικοι ήδη είναι το μεγαλύτερο κακό που μπορούσε να γίνει στο Κατεχόμενο μέρος της πατρίδας μας. Έγκλημα πολέμου που εμείς βλέπουμε ανθρωπιστικά  αντί ως έγκλημα.
Η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία δεν είναι παρά μάσκα για να κρύβεται η διχοτόμηση και η επέμβαση της Τουρκίας όχι μόνο στο τουρκοκυπριακό κρατίδια αλλά και στο ελληνοκυπριακό. Συνέχιση της ίδιας πολιτικής δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα καλύτερο. Και λύση να βρεθεί με αυτές τις συντεταγμένες, θα απορριφθεί και πάλι από τους Έλληνες της Κύπρου οι οποίοι ήδη εξέφρασαν την άποψή τους το 2004.
Έχουμε αφεθεί, δεν εκμεταλλευόμαστε όσα θα έπρεπε, καταδικάζουμε μόνοι τους εαυτούς μας με το να εξισώνουμε με χίλιους τρόπους το παράνομο μόρφωμα στα Κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας με την ίδια την Κυπριακή Δημοκρατία. Πολύ θάρρος δώσαμε στον Ακκιντζί, πολλές φρούδες ελπίδες στήριξαν πάνω του πολλοί, όπως προηγουμένως στον Ταλάτ επί Χριστόφια. Δεν μαθαίνουμε. Παθαίνουμ.
Η περίοδος Ερντογάν αποδεικνύεται η χειρότερη στα νεότερα χρόνια και για την Ελλάδα και Κύπρο και για την ίδια την Ευρώπη. Δεν λαμβάναμε υπόψη το Στρατηγικό Βάθος Νταβούτογλου και τώρα το βλέπουμε να απλώνεται σε όλη την Ευρώπη. Όπου Τούρκος ή μουσουλμάνος εκεί και η Τουρκία να επεμβαίνει να λύσει τα προβλήματα που η ίδια προκαλεί για να έχει λόγους επέμβασης.
Όλη η Τουρκία μετατράπηκε σε μουσουλμανικό κέντρο μαρτύρων από το τελευταίο πραξικόπημα και εξής με κάλεσμα στους νέους να ακολουθήσουν το δρόμο των μαρτύρων και να υπερασπίζονται τον Ερντογάν και την Τουρκία.
Η Κύπρος μετατρέπεται σε μουσουλμανικό κέντρο θρησκευτικού τουρισμού, με δήθεν βάθη ιστορικά και πριν από την εμφάνιση των Τούρκων στην Ιστορία, από τον καιρό των αραβικών επιδρομών.
Η ερώτηση Και με ποιον θα συνομιλούμε; Μένει αναπάντητη. Ας μας πει ο Έιντε. Άλλα λέει ο Καταστατικός Χάρτης του ΟΗΕ, άλλα τα τσιράκια του.