Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016

Αίγλης Καμμίτση, Η εικόνα της Κύπρου μέσα από τους Γάλλους Λογοτέχνες

Στέλιος Παπαντωνίου
Αίγλης Καμμίτση, «Η Εικόνα της Κύπρου μέσα από τους Γάλλους Λογοτέχνες»
Το βιβλίο της Αίγλης Καμμίτση «Η Εικόνα της Κύπρου μέσα από τους Γάλλους Λογοτέχνες του 19ου αιώνα,  Διατριβή Σύγχρονης Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Ορλεάνης 1988-1989» εκδόσεις Ιωλκός, είναι ένα αισθητικά άρτιο έργο που μας διανοίγει δρόμους στη Γαλλική Λογοτεχνία στη σχέση της με την Κύπρο.
Το πρώτο μέρος του βιβλίου αποτελεί το γαλλικό κείμενο και το δεύτερο μέρος το ελληνικό, σε γλώσσα ρέουσα και ανθηρή.
Το περιεχόμενο του βιβλίου, εύληπτο και ενδιαφέρον, μας οδηγεί στην πρόσληψη του αρχαίου μεσαιωνικού και νεότερου κόσμου από τα λογοτεχνήματα Γάλλων που αναφέρθηκαν στην Κύπρο, όπως ο Σατωβριάνδος, ο Λαμαρτίνος, ο Μπερανζέ, ο Λεκόντ ντε Λιλ, ο Ρεμπώ, ο Πιέρ Λουί. Στο τέλος του βιβλίου στο Παράρτημα αποδίδονται στη νεοελληνική του Μπερανζέ «Το κρασί της Κύπρου» και του Αλμπέρ Καμύ «Το Ελληνόπουλο».
Το έργο της Αίγλης Καμμίτση, δομημένο σωστά, πλήρες γνώσεων από αρχαιοτάτων χρόνων και σύγχρονων μεθόδων λογοτεχνικής ανάλυσης, μας ταξιδεύει στο χρόνο περισσότερο και στις αντιλήψεις των ανθρώπων, ποιητικά δοσμένες.
Αποτελεί για μας αφόρμηση για μελέτη της Γαλλικής Λογοτεχνίας αλλά και για τη συγγραφέα εφαλτήριο για άλλες παρόμοιες εργασίες, που συμβάλλουν στην ευρωπαϊκή μας ταυτότητα και κουλτούρα, τομείς στους οποίους καταφανώς υστερούμε, υπάρχουν όμως άνθρωποι, όπως η Αίγλη Καμμίτση, που μπορούν να συμβάλουν στην πλήρωση του κενού.
Στον Πρόλογο η συγγραφέας εκφράζει τη χαρά της, όταν συναντά σε έργα Γάλλων αναφορές στο νησί μας, ιδιαίτερα των ρομαντικών, στους οποίους περιορίζει αναγκαστικά την έρευνά της.
Στην Εισαγωγή της εξηγεί πως , παρόλη την αναφορά σύγχρονων Γάλλων στην Κύπρο του 29ου αιώνα, το πνεύμα του 19ου την ελκύει περισσότερο, γι’ αυτό και η μελέτη του.
Η Κύπρος αναφέρεται
1.       Από τους Ρομαντικούς Σατωβριάνδο και Λαμαρτίνο, στο οδοιπορικά τους από τα ταξίδια στην Ανατολή, καθώς και στους «Μάρτυρες» του Σατωβριάνδου
2.       Στο μακροσκελές ποίημα του Μπερανζέ (Βερανζέρου) «Ο Οίνος της Κύπρου»
3.       Στην ποίηση του Λεκόντ ντε Λιλ
4.       Στην ποίηση του Πιέρ Λουίς «Τα Τραγούδια της Μπιλίτης».
Η Αίγλη Καμμίτση διερευνά τη σημασία που έχει η Κύπρος ως πηγή έμπνευσης των Γάλλων ποιητών, μια ανακάλυψη του εαυτού μας, όπως τον βλέπουν οι Γάλλοι. Στις ταξιδιωτικές εντυπώσεις, στα μυθιστορήματα και στην ποίηση δεσπόζει η εικόνα της Κύπρου ως γενέτειρας της Αφροδίτης. Εμβαθύνοντας στο έργο των πιο πάνω γνωρίζει καλύτερα και γενικότερα τον πολιτισμό που ανάθρεψε τα ποιητικά αυτά αναστήματα και διαλευκαίνει έννοιες ποιητικής και φιλολογίας.

Γι’ αυτό μια επαφή με το έργο της Αίγλης Καμμίτση αποβαίνει πολυεδρικά κερδοφόρο γι α τον αναγνώστη.