Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016

Αθώα η Αντιγόνη

Αθώα η Αντιγόνη
Του Στέλιου Παπαντωνίου

Στην ιστοσελίδα του Εθνικού Θεάτρου διαβάζω τα καλοκαιρινό τους πρόγραμμα για την Αντιγόνη  και παρατηρώ πως στη Σαλαμίνα δεν θα παίξουν. Αντίθετα θα ανεβάσουν την Αντιγόνη στο «Θέατρο Αμμοχώστου».
16, 17, 18 Σεπτεμβρίου, Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ’, Λευκωσία
21, 22 Σεπτεμβρίου, Αρχαίο Θέατρο Κουρίου, Λεμεσός
24, 25 Σεπτεμβρίου, Αρχαίο Ωδείο Πάφου
28 Σεπτεμβρίου, Θέατρο Αμμοχώστου
30 Σεπτεμβρίου, Παττίχειο Δημοτικό Αμφιθέατρο Λάρνακας
Και φουρκίζομαι. Και γράφω αμέσως στο φέιζπουκ: «Για σένα, την Αντιγόνη λέω. Πού ξανάκουσες θέατρο Αμμοχώστου, κόρη; Πού σε παίρνουν, κόρη μου; Από Οιδίποδες γέμισε ο τόπος. Θα μας ξεμάθουν και τα ονόματα των αρχαιολογικών μας χώρων; Τι είναι τούτο πάλι; Γιατί δεν απαντάς; Σε οδηγούν στην αυτοκτονία και νομίζεις πως θα σε ακολουθήσουμε; Μας συγχύζεις; Αν εννοείς το θέατρο της Σαλαμίνας και δεν έχεις το θάρρος να το ονομάσεις έτσι, αν εννοείς πως σου επέβαλαν άλλη ονομασία αντί της Σαλαμίνας, αν δεν εννοείς, άνοιξε το στόμα και μίλα. Ούτε στην αυτοκτονία σε ακολουθούμε, ούτε στην αλλαγή των τοπωνυμίων της πατρίδας μας. Ακόμα κι η πράξη της αλλαγής ονόματος σ' έναν τόπο που προσπαθεί να ξαναβρεί τον εαυτό του αποτελεί μίασμα.»

Ελπίζω πως η Πρεσβεία της Ελλάδας στην Κύπρο καταλαβαίνει τη σημασία του να αλλάξουμε την ονομασία της κοιτίδας του ελληνικού πολιτισμού στην Κύπρο από  Σαλαμίνα σε Αμμόχωστο. Διαγράφουμε την Ιστορία μας εν γνώσει μας και μάλιστα από το Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας! Το Κούριο παραμένει Κούριο, το Αρχαίο Ωδείο Πάφου διατηρεί την ονομασία του κι η Σαλαμίνα επειδή είναι τουρκοκρατημένη αλλάζει όνομα; Για να παραπλανήσει; Και κατ’ επέκταση, μ’ αυτές τις ονομαστικές ακροβασίες θα λύσουμε το πολιτικό- εθνικό πρόβλημά μας, όλα μια ασάφεια της χωστής άμμου; Αν πρόκειται για το αρχαίο θέατρο της Σαλαμίνας μας ας έχουν το θάρρος να το ονομάσουν σωστά ελληνικά. Ειδ’ άλλως συμβάλλουν και με αυτό τον τρόπο στην τουρκοποίηση των ελληνικών εδαφών μας και προπάντων της κοιτίδας του πολιτισμού μας.