Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015

Εθνικό Συμβούλιο και άλλα πιάτα

Εθνικό Συμβούλιο και άλλα πιάτα
Του Στέλιου Παπαντωνίου

Ύστερα από όλη αυτή την κατακραυγή εναντίον των κομμάτων, κάποτε δίκαιη κάποτε άδικη, θα’ ταν σφάλμα μας να περιμένουμε να δούμε λευκό καπνό από το Προεδρικό, όπου και συνεδρίαζε για δυο μέρες  το Εθνικό Συμβούλιο. Το μόνο που έμεινε ήταν τα όσπρια και το ψάρι, το καλό γεύμα και η καλή διάθεση ύστερα από το κρασάκι, κι όλα πάνε κάτω, δουλειά όμως δεν βγήκε, άλλοι γιατί είχαν ήδη δώσει προετοιμασμένη από παλιά,  άλλοι θα την υποβάλουν, και πώς πέρασες παιδί μου την πρώτη μέρα στο σχολείο, έμπαινε ένας δάσκαλος έλεγε το μάθημά του κι έφευγε, ύστερα ερχόταν άλλος, έλεγε το μάθημά του κι έφευγε, κάπως έτσι το φαντάζομαι, μέχρι το διάλειμμα, το τέρμα, τη φασολάδα και τα κουκιά.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος λέει πως θα κωδικοποιηθούν όλα αυτά, θα χρειαστούν ίσως επιτροπές, σημασία όμως έχει πως μείναμε κολλημένοι στα προ τεσσαρακονταετίας, διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, γιατί , λέει, τη συμφωνήσαμε και με τους τουρκοκύπριους. Υπάρχουν ακόμα;  Και πόσα αυτοί συμφώνησαν μαζί μας; Επιστροφή Αμμοχώστου βάσει ψηφισμάτων ΟΗΕ, αφού αρέσουν, συμφωνίες για εγκλωβισμένους, για αγνοούμενους, για όλα συμφωνήσαμε για να γίνει η ζωή του κόσμου καλύτερη κατά τι, όλα όμως τα καταπατούν και αποφάσεις δικαστηρίων και ψηφίσματα, δεν καταλαβαίνει κανείς αυτή τη λατρεία στη διζωνική δικοινοτική, αφού όλοι την καταλαβαίνουμε διχοτόμηση, με άλλο όνομα.
Οι Τούρκοι ανέθεσαν κάποτε σε ειδικό, Νιχάτ Ερίμ κατηραμένο όφι, και εξεπόνησε σχέδιο για να υποδουλώσουν και πάλι τον ελληνικό κυπριακό λαό, το νησί ολόκληρο. Πήραν το σχέδιο και το εφαρμόζουν κατά γράμμα. Εμείς δεν έχουμε κανένα να εκπονήσει σχέδιο απελευθέρωσης του τόπου!  Παρακολουθούμε όμως όλους τους ερασιτέχνες να διαγκωνίζονται ποιος θα δικαιολογήσει καλύτερα το γκρέμισμά μας στο βάραθρο, αφού αυτοί κρατούν το τιμόνι, κι όλο στραβοτιμονιές, ποια είναι η πιο ευέλικτη στραβοτιμονιά, ποια η πιο χαριτωμένη, κερδίζει αυτοκίνητο πολυτελείας με οδηγό, βενζίνη δωρεάν και πλυσίματα απεριόριστα!
 Αν δεν μπορούν να δουν μπροστά, σε ποια κατάσταση βρισκόμαστε και πού μας οδήγησαν και οδηγούν, ας δουν πίσω, να πάρουν μαθήματα από τα λάθη κι ας θεωρήσουν την παπαγαλία των ως τώρα θέσεών τους παράδειγμα προς  αποφυγή.
Και μια φορά που επιτεύχθηκε κωδικοποίηση των θέσεων των κομμάτων στο εθνικό θέμα, έμοιαζε με μνήμα αγίου Νεοφύτου, όλα χωρούσαν κι όλοι είχαν δίκαιο. Και όμως, απαιτείται ένωση δυνάμεων, ειδικών, επιστημόνων, προγραμματιστών για εκπόνηση σχεδίου απελευθέρωσης και εφαρμογής του από όλους  ανεξαρτήτως κόμματος ή Προέδρου της  Δημοκρατίας. Το πουλί πετά ή οι καιροί ου μενετοί, ως έλεγαν οι παλαιοί φιλόλογοι.