Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Οι Φωνακλάδες

Οι Φωνακλάδες
Του Στέλιου Παπαντωνίου

Τώρα στα γηρατειά, πολύ μας σκέφτονται οι πολιτικοί μας: ας φωνάζουμε να μας ακούν κι οι περήφανοι, σου λένε. Όμως στην ηλικία μας τους γνωρίσαμε και τους παραγνωρίσαμε, κι έτσι άδικος κόπος οι φωνές. Ας βοούν στην έρημο των επιμηθέων. Εκεί έπρεπε να βρίσκονται με τις ακρίδες!

 Αρχήν ποιούμεθα εκ του Προέδρου, ο οποίος όποτε εμφανιστεί από υάλου, μας καθηλώνει με τη βροντώδη ως του Διός. Γιατί τόσος θυμός και ξελαρυγγίσματα; Μήπως εμείς επιζητήσαμε την προεδρία ή δεν ήξερε τι τον ανέμενε ύστερα από τον οδοστρωτήρα; Αλλά το φωνασκείν φαίνεται πως αρέσει στους φανατικούς οπαδούς: φανερώνει πυγμή και ηγετικές φυσιογνωμίες!  Ίσως έτσι να διδάσκουν κι οι επικοινωνιολόγοι, μετατρέποντας τους πολιτικούς σε τελλάληδες.

Ο τέως δεύτερος τη τάξει, τόσα χρόνια συμπορευόταν και κοιμόταν κυριολεκτικώς  Χριστόφια μεριά, τώρα μάς βγαίνει αυστηρός κριτής της σεισμογενούς περιόδου. Εκεί να δεις φωνές ή ν’ ακούσεις. Κι επειδή βγήκε κι άρχισε τη δημόσια εξομολόγηση για την κατάντια του κόμματός του, να είναι διαχειριστής πελατών και διαιτητής πελατειακών σχέσεων, νόμισε πως πήρε και άφεση αμαρτιών! Πόθεν όζει ο ιχθύς ή από πού βρωμά το ψάρι;

Τελευταίους αφήνουμε τους πάσχοντες από το σύνδρομο του κυνηγημένου. Συγκρατημένος στην οργή του ο γενικός γραμματέας, ασυγκράτητος ο επί του τύπου εκπρόσωπος του κόμματος. Ο ακροατοθεατής νομίζει πως θα μας δείρει με το στόμφο και το ύφος. Τους κατατρέχουν, θα ορθώσουν το ανάστημα, θα ανασηκώσουν την πλάτη:  τόσες μετασεισμικές δονήσεις για να συγκρατήσουν ό, τι απέμεινε! Και αντεπίθεση εναντίον πάντων  ημών των παθόντων από την πενταετή σεισμική δόνηση! Οι δημοσκοπήσεις μιλούν, πόσο τους εκτιμούν οι πολίτες, ποια γνώμη έχουν για τον αίτιο της καταστροφής, εκτός αν είναι κι αυτές λανθασμένες και απορρίπτονται όπως τα πορίσματα. Σύνηθες το φαινόμενον.

Σε τελευταία ανάλυση και γενικώς ομιλούντες, ούτε φωνές χρειάζονται, ούτε το οργίλο ύφος. Από το βάραθρο της πενίας  οι πλείστοι αναμένομεν εις την αυτήν θέσιν αυτοσυγκρατούμενοι, γιατί φταίμε που ανεχόμασταν για χρόνια!


Τουλάχιστον ας μη εξωθούν σε μαζικά συλλαλητήρια απαξίωσης των πλείστων πολιτικών, ιδιαίτερα τώρα που άρχισαν τα κλατσακλίμπανα  της ετοιμασίας  για τις ευρωεκλογές. Σεβασμός στους πάσχοντες συμπολίτες. Ο πολιτικός πολιτισμός που λέγατε!!!