Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Τα όρη της Καραμανιάς


Τα όρη της Καραμανιάς
Του Στέλιου Παπαντωνίου

Κι επειδή δεν πρέπει εμείς – προεδρεύοντας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης- να προωθούμε ζητήματα δικά μας, αντίθετα πρέπει να μείνουμε προσκολλημένοι στα προβλήματα της Ευρώπης, γι’ αυτό, όταν γίνεται λόγος για σεβασμό των  ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εμείς θα υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα των αλλοδαπών, όχι όμως των Ελλήνων της Κύπρου που καταπατούνται εδώ και σαράντα σχεδόν χρόνια.

Κι όταν οι εταίροι μας πλησιάζουν  στη Λευκωσία και αντικρίζουν τις προκλητικές τουρκικές σημαίες στον Πενταδάχτυλο, εμείς θα διορθώνουμε πως δεν πρόκειται περί Πενταδακτύλου, γιατί αυτά είναι  τα όρη της Καραμανιάς, αλλιώς  θα μας παρεξηγούν πως προωθούμε τις δικές μας θέσεις στο Κυπριακό, και δεν κάνει να αναφερόμαστε σε παράνομο τουρκοκυπριακό κρατίδιο και Τούρκους καταπατητές της γης και των ελευθεριών μας.

Κι όταν φτάσουν οι συνευρωπαίοι φιλοξενούμενοί μας στα συρματοπλέγματα που χωρίζουν σπαρακτικά τη γης μας  και ρωτήσουν από περιέργεια τι είναι, εμείς θα συστήνουμε τις  καππαρκές μας στην  Κύπρο,  ατσαλένιες, που θεριεύουν μόλις πλησιάσουν στις ελευθεροσκλαβωμένες περιοχές, μια παράξενη ποικιλία, που όμως δεν την προβάλλουμε, μη μας κατηγορήσουν πως προωθούμε τα τουριστικά συμφέροντά μας και  τη  μοναδική στην Ευρώπη χλωρίδα και πανίδα μας.

Κι όταν πλησιάζουν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας στα οδοφράγματα, τσιμουδιά εμείς, όλα μέλι γάλα, στόμα κλειστό. Δεν μπορούμε να φανερώνουμε   πως ένα παράνομο μόρφωμα, ένα καρκίνωμα γκαστρώθηκε η γη μας από τα τουρκικά στρατεύματα εισβολής και κατοχής, μη μας παρεξηγήσουν πως  ασχολούμαστε με το πρόβλημά μας. Η φιλοξενία απαιτεί κι η Ευρωπαϊκή μας πολιτική, τσιμουδιά. Ουδέν συμβαίνει στην Κύπρο, όλα ελεύθερα και ασφαλή και ήρεμα, τα όρη της Καραμανιάς εκ φύσεως καταπληγιασμένα από τουρκικά μπαϊράκια, τα συρματοπλέγματα κάππαρις, τα οδοφράγματα ποικιλία τους. Κι όλοι εμείς, μια νέα ποικιλία του ευγενούς είδους των στρουθοκαμήλων. Αυτά θα λέμε για να γίνουμε πιστευτοί ως προεδρεύοντες.

Κι όμως τα καλύτερα μας τα λέει η Αδούλωτη Κερύνεια, να ξεκουμπιστούν όλοι οι εισαχθέντες έποικοι και τα τουρκικά στρατεύματα,  να παν στα σπίτια τους κι εμείς στα δικά μας. Κι ο δήμαρχος της Κυθρέας,  που έγραφε προχτές να καταγγείλουμε τα τουρκικά στρατεύματα, κι αν δεν καθορίσουμε χρονοδιάγραμμα απελευθέρωσής μας απ’ αυτά, είναι αδιανόητη η όποια διαπραγμάτευση με το πιστόλι στον κρόταφο. Κι ο επίσκοπος Καρπασίας με την έμπρακτη διαμαρτυρία του στο οδόφραγμα των διαβατηρίων, που έδωσε και πάλι την ευκαιρία στον Πρόεδρο και στον κυβερνητικό εκπρόσωπο να υπερασπιστούν την παρανομία του «περί οδοφραγμάτων νόμου» σε ελεύθερη Κύπρο. Κι κίνηση «Αμμόχωστος επιστρέφω» που απέκλεισε το οδόφραγμα Στροβιλιών, διατρανώνοντας την πίστη πως μόνο με την ελεύθερη διακίνηση και εγκατάσταση στις πόλεις και στα χωριά μας μπορούμε να λειτουργούμε ως άνθρωποι και ευρωπαίοι.

Όλοι αυτοί θα πρέπει να κληθούν να συνδράμουν την κυβέρνηση,  για να έχει μια επιτυχημένη Ευρωπαϊκή προεδρία, που να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και να δείξει το πραγματικό και αξιοπρεπές αγωνιστικό ανθρώπινο πρόσωπο της Κύπρου και της Ευρώπης. Χωρίς δακρυρρόους θρήνους.