Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Αρνητική και θετική ελευθερία

ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΘΕΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Η αρνητική και η θετική ελευθερία είναι δυο έννοιες που συναντούμε στα Θεμέλια της Μεταφυσικής των Ηθών του Καντ. Αρνητική ελευθερία σημαίνει την άρνηση κάθε εξωτερικής αιτίας των πράξεών μας, απαλλαγή από εξωτερικούς παράγοντες που μας αναγκάζουν να πράξουμε κάτι, ενώ θετική ελευθερία είναι ο καθορισμός από τον ίδιο τον άνθρωπο των πράξεών του. Θεωρούμενος ο άνθρωπος ως μέλος ενός πνευματικού κόσμου, είναι εις θέση να αποφασίζει τι να πράξει για το καλό του και για το καλό των συνανθρώπων του χωρίς εξωτερικό καταναγκασμό. Έτσι ο κάθε ελεύθερος άνθρωπος είναι και νομοθέτης και ηγεμόνας και του εαυτού του και των άλλων.

Μολονότι τα πιο πάνω ανήκουν στην Ηθική, που αναφέρεται στον άνθρωπο προσωπικά, μπορούμε να τα μεταφέρουμε και στην Πολιτική ζωή, που σχετίζεται με σύνολα ανθρώπων- πολιτών.

Αυτό που εμείς ως πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας αγωνιζόμαστε να επιτύχουμε είναι να αποσείσουμε την ετερονομία, άλλοι να νομοθετούν για μας, και να επιτύχουμε την αυτονομία. Να απαλλαγούμε από εξωτερικούς καταναγκασμούς στον τρόπο διακυβέρνησής μας και να αποφασίσουμε τον τρόπο ζωής μας όπως σε εμάς συμφέρει, για το καλό των εαυτών μας και των παιδιών και εγγονών μας μέσα στα πλαίσια της Ενωμένης Ευρώπης.

Αρνούμαστε πρώτα πρώτα την επέμβαση της Τουρκίας στα δικά μας, επέμβαση στην εξωτερική και εσωτερική μας πολιτική, ακόμα και με τη δικαιολογία πως προστατεύει τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων. Το Κυπριακό κράτος είναι ανεξάρτητο και ως Δημοκρατία αποφασίζει και εφαρμόζει νόμους για το καλό του συνόλου, άσχετα από εθνικότητα, γλώσσα, θρησκεία, ιδεολογία. Επέμβαση της Τουρκίας σημαίνει μη σεβασμό στην ανεξαρτησία μας. Δεν αφηνόμαστε δηλαδή μόνοι και ελεύθεροι ελληνοκύπριοι, τουρκοκύπριοι, αρμένιοι, μαρωνίτες, λατίνοι, να αποφασίσουμε και να εφαρμόσουμε ό, τι συμφέρει στο σύνολο των πολιτών,

Θετική ελευθερία σημαίνει να μπορούμε να αποφασίζουμε για την οικονομική και πνευματική μας ανάπτυξη, χωρίς την επέμβαση άλλων. Μόνο το δικό μας το καλό να αποτελεί κριτήριο των σκέψεων και των πράξεών μας και όχι ο καταναγκασμός να εξυπηρετούμε συμφέροντα άλλων και ιδίως την επεκτατική πολιτική της Τουρκίας, που είναι οφθαλμοφανές πως επιδιώκει είτε τη δημιουργία ανεξάρτητου τουρκοκυπριακού κρατιδίου είτε την προσάρτηση των κατεχομένων και την επέκταση της επιρροής της στην ανεξάρτητη Κυπριακή Δημοκρατία.

Θετική ελευθερία σημαίνει την απαλλαγή από τον ασφυκτικό τουρκικό κλοιό, που θέλει να μας πνίξει. Mόνο έτσι θα αναπνεύσουμε ελεύθερα και θα συνεχίσουμε να αναπνέουμε, να ζούμε, να αναπτυσσόμαστε να προοδεύουμε, να βλέπουμε τις μέλλουσες γενιές να ζουν και να δημιουργούν. Υπάρχει υποψήφιος Πρόεδρος που υπόσχεται την επανατοποθέτηση του Κυπριακού στη σωστή του θέση, πρόβλημα εισβολής της Τουρκίας, διατήρησης στρατευμάτων της, κατοχής μεγάλου μέρους της Κύπρου; Υπάρχει υποψήφιος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας που να υπόσχεται την απελευθέρωση από τον θανάσιμο εναγκαλισμό της Τουρκίας;