Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Φανταστικό σενάριο


Φανταστικό σενάριο
του Στέλιου Παπαντωνίου*

«Ελλόγιμε κύριε γυμνασιάρχα, αγαπητοί συνάδελφοι, αγαπητοί μαθητές και μαθήτριες,

Συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ, στην πρώτη πανηγυρική μας συγκέντρωση ύστερα από τη λύση του κυπριακού προβλήματος, για να γιορτάσουμε την επανένωση της πατρίδας μας.
Η σημερινή μέρα θα γραφτεί με χρυσά γράμματα στην Ιστορία της Κύπρου, την οποία και μόνο θα διδάσκεστε από τούδε και στο εξής, όπως έχει συγγραφεί από την ομάδα των σοφών ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων καθηγητών συμπατριωτών μας. Το μάθημα θα είναι αναγκαστικό στις εξετάσεις για πρόσβαση στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου, γι’ αυτό από τώρα να έχετε υπόψη πως πρέπει να βάλετε τα δυνατά σας, να αποστηθίσετε τους όρους λύσης του κυπριακού και τους όρους ζωής στην κοινή μας πατρίδα, των ελληνοκυπρίων, τουρκοκυπρίων, εποίκων, τούρκων στρατιωτών, άγγλων, αρμένηδων, μαρωνιτών, λατίνων, και όλων των άλλων εθνοτήτων που χαίρονται μαζί μας τον ήλιο και το άφθονο νερό της πατρίδας μας. Στο σχολείο μας αναρτάται από σήμερα η σημαία του νέου μας κράτους με τον τριπλό συμβολισμό, ελληνική, τουρκική, αγγλική.
Κάθε παράβαση ή παρακοή στη νέα τάξη πραγμάτων θα τιμωρείται αυστηρότατα.
Στην πρώτη μας αυτή συγκέντρωση πρέπει να ευχαριστήσουμε την επιτροπή των σοφών που έχει ξαναγράψει σωστά, αντικειμενικά και αλάνθαστα την «Ιστορία της Κοινής  Πατρίδας» και ακόμα να σας ανακοινώσω το ευχάριστο:
Είμαστε το πρώτο σχολείο που θα επισκεφτεί τη Βόρεια Κοινή Πατρίδα, αλλά πρέπει να είστε προσεκτικοί σε μερικές πολύ βασικές αρχές που πρέπει να διέπουν την κάθε επίσκεψη, σύμφωνα με τις οδηγίες του «Υπουργείου Παιδείας, Ελληνοκυπριακού και Τουρκοκυπριακού Πολιτισμού και Ψυχολογικής Στήριξης της Επανένωσης».
Με βάση λοιπόν αυτές τις οδηγίες, θα παραδώσετε όλοι στο οδόφραγμα τα διαβατήριά σας και θα είστε χαμογελαστοί κατά την ώρα παράδοσης. Θα λέτε «ευχαριστώ» με ευγένεια στους αδελφούς μας τουρκοκύπριους αστυνομικούς, και η πρόεδρος ή ο πρόεδρος κάθε τμήματος θα προσφέρει ανθοδέσμη στον αρχηγό του φυλακίου. Το ίδιο θα συμβαίνει και κατά την έξοδο από τη Βόρεια Κοινή Πατρίδα.
Επειδή μάλιστα κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας μπορεί να συναντήσουμε και Τούρκους στρατιώτες, ο αντιπρόεδρος και ο ταμίας του τμήματος θα έχετε έτοιμες ανθοδέσμες για να τις δώσετε με ευγένεια στα στρατεύματα που έφεραν την ειρήνη στον τόπο.
Επ’ ευκαιρία, να υπενθυμίσετε τους γονείς σας να καταβάλουν την «προαιρετική εισφορά για τη συντήρηση του τουρκικού στρατού», που ανέρχεται στα εκατόν ευρώ κατά κεφαλήν, ανάλογα με την οικογένεια και τον αριθμό των προσώπων που την αποτελούν.
Τέλος προειδοποιούμε πως, όταν επισκεφτούμε την Κερύνεια, αν διερχόμαστε μπροστά από πρώην εκκλησία να μην κάνετε το σταυρό σας για να μην θυμώσουμε τους αδελφούς μας, όταν περνάμε από σπίτι πρώην δικό σας ή συγγενικό σας να δείξετε τη χαρά σας που τώρα κατοικούν έποικοι ή αδελφοί μας τουρκοκύπριοι σ’ αυτό.
Κάθε παράβαση και παρακοή θα τιμωρείται με την ετικέτα του σοβινιστή, εθνικιστή, αντιδημοκρατικού και αντιπροοδευτικού νέου, που αποτελεί και τον χείριστο και κάκιστο βαθμό επαίσχυντης και επίμεμπτης διαγωγής μαζί με στέρηση του δικαιώματος συμμετοχής στις κοινές με τους αδελφούς μας εκδηλώσεις.
Και τώρα στις τάξεις σας για τη δεύτερη ώρα. Θα διδαχτείτε για τρίωρο την ταχύρρυθμη Αληθινή Κυπριακή Ιστορία γραμμένη από τους σοφούς μας.»

Εύχομαι πριν πραγματοποιηθεί το πιο πάνω σενάριο να έχω ήδη πεθάνει.

* Ο Στέλιος Παπαντωνίου είναι φιλόλογος.